Wie is Sofindev

Sofindev is een onafhankelijke private equity speler, die al sinds 1991 investeert in kleine en middelgrote ondernemingen in België.

Sofindev werd in 1991 opgericht door Sofina en Colruyt en is bijgevolg een van de oudste onafhankelijke private equity investeerders in België. Sinds 1991 hebben de Sofindev fondsen meer dan 150 MEUR geïnvesteerd via 3 fondsen: Sofindev I, Sofindev II (°2002) en Sofindev III (°2006) in meer dan 40 Belgische bedrijven. In mei 2015 werd een nieuw Sofindev fonds, Sofindev IV, opgericht. Sofina en Colruyt, de oprichters van Sofindev, zijn de kerninvesteerders van de Sofindev fondsen sinds meer dan 25 jaar.

Beide bedrijven zijn beursgenoteerd op Euronext Brussel. Sofina is een Belgische beursgenoteerde financiële holding met de familie Boël als referentieaandeelhouder. Colruyt Group is een van de grootste retailbedrijven in België, met de familie Colruyt als referentieaandeelhouder. De familie Colruyt is ook een rechtstreekse investeerder in de Sofindev fondsen via haar familiale investeringsholding Korys.

Sinds 2002 werd het kapitaal van de Sofindev fondsen progressief opengesteld voor andere investeerders die dezelfde visie van duurzame waardecreatie delen met Sofina en Colruyt. Sinds de oprichting van Sofindev II in 2002, zijn Imocobel, holding van de familie De Clercq, oprichters van de Interparking group toegetreden en in 2011 is een vierde groep van investeerders ingestapt in Sofindev III via August Private Equity. August Private Equity groepeert de belangen van de voormalige eigenaars van de Antwerpse havenlogistieke groep Manuport.

In mei 2015 werd een nieuw fonds, Sofindev IV, opgericht. Dit fonds wordt ondersteund door dezelfde kerninvesteerders die in Sofindev III geïnvesteerd hebben (Sofina, Colruyt, Korys, Imocobel en August Private Equity) en een groep van nieuwe investeerders. Sommige van deze nieuwe investeerders in Sofindev IV zijn ondernemers en eigenaars van bedrijven waarin Sofindev heeft geïnvesteerd in het verleden.

De fondsen Sofindev III en Sofindev IV worden beheerd door een sterk team van gedreven en ervaren investeringsprofessionals.